Boelens de Gruyter levert Poesiat & Kater op

Boelens de Gruyter heeft de huisvesting van brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater opgeleverd.

De oplevering van het gebouw markeert de afsluiting van de herontwikkeling van publieke gebouwen in Amsterdam Oostpoort. Het gebouw van voormalig Oostergasterrein in Amsterdam dateert uit 1887 en is zeer grondig gerenoveerd.

Ammoniakfabriek
Het gebouw was oorspronkelijk de ammoniakfabriek van de Oostergasfabriek en is ontworpen door B.J. Ouëndag, die als architect onder andere bekendheid verwierf met de uitbreiding van de Heinekenbrouwerij in Amsterdam en de Amsterdamse Bank aan het Rembrandtplein. Op het dak zijn nog de originele plofkappen te zien. Vanwege het explosiegevaar bij de ammoniakproductie werd het dak zo geconstrueerd dat de lamellen van de plofkappen in geval van een eventuele explosie zouden openslaan. Dit voorkomt dat de relatief dunne muren naar buiten zouden worden gedrukt. Dat de kappen nog behouden zijn is bijzonder, want die zijn in de loop der tijd van nagenoeg alle panden van zowel de Ooster- als de Westergasfabriek verwijderd.

Dierenasiel
Het gebouw is echter relatief kort in gebruik geweest als ammoniakfabriek. Reeds in 1925 maakten de Amsterdamse School architecten Jan de Meyer en J.M. van der Mey een ontwerp om de fabriek om te bouwen tot een dierenasiel, dat er 80 jaar gevestigd is geweest.

Na een rumoerige periode waarin het gebouw gekraakt is geweest door stichting Op de Valreep, kocht Boelens en Gruyter het gebouw met Job Keja (Skonk) als partner. In een vroeg stadium is de eindgebruiker betrokken bij de planvorming, waarna Kakes-Deurwaarder voor de realisatie van de renovatie van het industriële monument heeft gezorgd. Poesiat & Kater heeft als huurder van het pand, in samenwerking met Berend van de Lans van ArchitecturePlus en Adam Marshall van Koelhuis Frigo, de binnenzijde gebouw verder vormgegeven tot brouwerij en proeflokaal.

Neo-gothische vorm
Binnen zijn de Polonceau-spanten van hout en staal behouden, de ramen zijn weer teruggebracht naar hun oorspronkelijke neo-gothische vorm en op de veel plekken zijn de oorspronkelijke bakstenen muren uit 1887 nog zichtbaar. De voormalige fabriek is omgebouwd tot een bierbrouwerij met proeflokaal. Door het maken van een entresol is er nu 360 m² beschikbaar voor de nieuwe horecagelegenheid en in de nieuw aangebouwde glazen serre is de brouwerij gehuisvest. Aan de oostzijde van het gebouw is een terras van 200 m² aangelegd. 

Op donderdag 23 maart is de brouwerij officieel geopend.