152 monumenten in de verkoop

Woningcorporaties Alliantie en Mitros doen Stadsherstel Midden-Nederland in de verkoop. De portefeuille bestaat uit 152 monumenten in het midden van het land. 

Vanaf 1971 heeft Stadsherstel Midden-Nederland (en de voorlopers daarvan) zich ingezet voor het behoud van cultureel erfgoed door verwerving, restauratie en exploitatie. De portefeuille bestaat op dit moment uit 152 (rijks-)monumenten in de binnensteden in Amersfoort en Utrecht met in totaal 530 verhuurbare eenheden.

Eenderde van de portefeuille is gelegen in Utrecht en de rest in Amersfoort. Tweederde bestaat uit woningen en eenderde uit maatschappelijk vastgoed. De portefeuille vertegenwoordigt een marktwaarde in verhuurde staat van circa € 100 mln.

De portefeuille omvat een paar iconische objecten waaronder een bolwerk, een landhuis, diverse hofjes, een synagoge en het geboortehuis van Piet Mondriaan.

Stadsherstel Midden-Nederland heeft twee woningcorporaties als aandeelhouder: de Alliantie en Mitros. Beide corporaties zien beheer en onderhoud van monumenten niet meer als hun kerntaak en hebben daarom besloten Stadsherstel Midden-Nederland (inclusief de volledige monumentenportefeuille) te willen overdragen aan een nieuwe eigenaar.

De portefeuille en de kennisorganisatie met 5 medewerkers wordt ter overname aangeboden. Bij voorkeur aan een partij met kennis en ervaring van het beheer en exploitatie van (Rijks-) monumenten, met een aantoonbaar hart voor cultureel erfgoed en de wens om de portefeuille in stand te willen houden.

Bob van Ree, directeur Stadsherstel Midden-Nederland: "De lange termijn visie van de toekomstige koper op het beheer en exploitatie van de portefeuille is minstens zo belangrijk als het overnamebedrag. Huurders zijn eerder dit jaar gei¨nformeerd over de voorgenomen verkoop. Voor hen zal er in principe weinig veranderen, de bestaande huurcontracten worden gerespecteerd en lopen gewoon door.”

De verkoop van Stadsherstel wordt begeleid door Deloitte Real Estate & Partnerships. Potentiële kopers kunnen hun interesse kenbaar maken via de website zorgvoor152monumenten.nl. Naar verwachting start het verkoopproces eind september.