Circulaire Valley wordt 20.000 m² groot en start in 2017

Het plan voor Valley, een 20.000 m² grote bedrijfs- en onderzoekscomplex voor circulaire economie, krijgt concreet gestalte. In de tweede helft van 2017 gaat de ontwikkeling van start.

Dit hebben de initiatiefnemers Delta Development Group, VolkerWessels en Reggeborgh Groep aangekondigd. De eerst fase van Valley opent eind 2017 de deuren. Valley zal uiteindelijk plek bieden aan 2500 gebruikers.

Delta Development Group, VolkerWessels en Reggeborgh Groep ontwikkelen gezamenlijk 'een circulaire business development hub', op vijf kilometer van luchthaven Schiphol. Het plan is onderdeel van Schiphol Trade Parc, het nieuwe 350 ha grote bedrijventerrein (waarvan 146 ha uitgeefbaar) dat SADC ontwikkelt tussen de A4 en de spoorlijn Leiden-Schiphol. Het grenst aan het bedrijvenpark De President en aan Park 20/20, eveneens een ontwikkeling van Delta, VolkerWessels en Reggeborgh.  

Volgens de ontwikkelaars krijgt de Amsterdamse metropoolregio met Valley de eerste circulaire business development hub ter wereld en sluit het initiatief aan op kabinetsambitie om een volledig circulair Nederland te realiseren in 2050. Concreet betekent dit dat grondstoffen waar mogelijk worden hergebruikt en dat producten en materialen zo worden ontworpen dat deze maximaal van waarde blijven.

Valley omvat meer dan 20.000 m² aan oppervlakte voor bedrijfsleven, wetenschap en overheid om aan de slag te gaan met circulaire vraagstukken. De ontwikkelaars werken samen met architect William McDonough, de Ellen MacArthur Foundation, SADC, Schiphol, Gemeente Haarlemmermeer en Netherlands Circular Hotspot. McDonough heeft ook het stedenbouwkundig plan en de gebouwen van Park 20/20 ontworpen.

Valley wordt een proeftuin voor nieuwe ideeën, technologieën, financieringsconstructies en businessmodellen. 'Een multi-stakeholder omgeving waar alles voorhanden is om van een gezamenlijk idee te komen tot een eerste proefconcept.'

Partijen die staan te trappelen hoeven niet te wachten tot volgend jaar om aan de slag te kunnen. Een speciaal omgebouwde hoeve in Hoofddorp dient momenteel als eerste fysieke manifestatie van de grootschalige circulaire gebiedsontwikkeling. Met de komst van Valley Bèta kunnen zij nu al samen werken aan circulaire projecten. Werken vanuit Valley Bèta biedt de kans voor ondernemers om potentiële opdrachtgevers te ontmoeten of betrokken te raken bij lopende innovatietrajecten. De concentratie van een groep circulaire initiatiefnemers vanuit de overheid, bedrijfsleven en wetenschap leidt tot onverwachte verbintenissen, innovaties en kennisuitwisseling.