Haags Museumkwartier wordt wereldwijde trekker

Na ruim een eeuw krijgt het gebied tussen het Mauritshuis aan het Plein en het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag de aanduiding waar hij eigenlijk al sinds 1913 recht op heeft: Museumkwartier.

De eerste officiële aanduiding van de nieuwe naam Museumkwartier is bevestigd aan de nieuwe parkeergarage, die is gebouwd onder het Toernooiveld en het Lange Voorhout. De werknaam van het project was Toernooiveldgarage. Wie vanaf vandaag de parkeergarage binnenrijdt, zal het bord met de naam Parkeergarage Museumkwartier passeren. Daarmee worden voor het eerst de ambities zichtbaar die de stad heeft met de historische kern in de binnenstad.

Interparking is, als nieuwe eigenaar van de ondergrondse parkeergarage, met de gemeente Den Haag tot deze naamswijziging gekomen. Maandag hebben wethouder Boudewijn Revis van de gemeente Den Haag en Managing Director van Interparking Roland Cracco de overeenkomst waarin de definitieve naam wordt vastgelegd ondertekend. Dit gebeurde in aanwezigheid van Koning Filip van België en de minister-presidenten van zowel België als Nederland.
Wethouder Boudewijn Revis (Binnenstad) van Den Haag: 'In het historische Museumkwartier Den Haag staat een verzameling van historische gebouwen en topmusea met internationaal aansprekende collecties, waar we graag nóg meer bezoekers ontvangen. Het is een logische stap om de naamgeving van de parkeergarage gelijk te houden aan het gebied, om het Museumkwartier nog beter vindbaar te maken.
De bouw van de parkeergarage is een initiatief van de projectontwikkelingscombinatie PTV (SENS en Dura Vermeer) en tevens een grote wens van de ondernemers en andere stakeholders in de directe omgeving. Eind december 2016 wordt de opening van de garage voor het publiek wordt verwacht. De officiële opening zal later in 2017 plaatsvinden, als de inrichting van het openbare gebied ook volledig is aangelegd.

In het magazine Locus, dat woensdag 30 november is verschenen als bijlage bij Het Financieele Dagblad, bevat een special over de ambities die Den Haag heeft met het Museumkwartier. 

Onder deze naam gaat de gemeente het noordwestelijke deel van de binnenstad nationaal en internationaal promoten. ‘Wij zoeken een icoon voor de binnenstad, iets unieks, zodat we meer toeristen kunnen verwelkomen. Toerisme is per slot van rekening in termen van omzet de tweede economische sector van de stad’, zegt Karsten Klein, wethouder Economische Zaken. ‘Het Lange Voorhout en omgeving is het mooiste stukje Den Haag, misschien wel de mooiste buurt in Europa. We willen het karakter van dit gebied versterken en de nu al prachtige buitenruimte verfraaien en combineren met museale attracties.’

Klik hier voor de online versie van de special over Den Haag.