'Rabobank heeft Bouwfonds IM afgestoten'

Bouwfonds Investment Management zou door eigenaar Rabobank afgelopen november zijn doorgeschoven naar de Amsterdamse belegger Commonwealth Investments.

Daarmee is het grootste deel van de beleggingsportefeulle van € 5,9 mrd van de balans gehaald van Rabobank.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De krant schrijft dat Rabobank en Commonwealth geen commentaar op de berichtgeving hebben gegeven. Uit inschrijvingen in de Kamer van Koophandel blijken op 13 november 2017 twee bestuurders tot een dochter van Commonwealth te zijn toegetreden, namelijk Primevest Capital Partners Holding. Het betreft Bart Pierik en Rudolf Roosen. Beiden zijn werkzaam geweest bij Bouwfonds IM.

Volgens de krant zou niet geheel Bouwfonds IM maar wel het grootste deel van de activiteiten onderdak hebben gevonden bij Primevest.

Zowel Primevest als Commonwealth Investments zetelen in hetzelfde pand in de Fred. Roeskestraat in Amsterdam. Sinds 1999 is Marc Dreesman bij Commonwealth betrokken. De familie Dreesman van het vroegere warenhuisconcern V&D zou een groot deel van het familiekapitaal in Commonwealth hebben belegd. 

Bouwfonds IM was de real asset investment manager van de Rabo Vastgoedgroep. Zij biedt beleggingsproducten voor institutionele en particuliere beleggers in specifieke sectoren binnen vastgoed en infrastructuur. Bouwfonds IM beheert mede via haar dochtermaatschappij Bouwfonds Fund Management een portefeuille van € 5,9 mrd, verdeeld over de volgende sectoren: commercieel vastgoed, woningen, parkeergarages en communicatie infrastructuur. Bouwfonds IM heeft lokale kantoren in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Bouwfonds IM heeft de afgelopen maanden diverse aan- en verkopen gedaan. In december kocht zij nog een parkeergarage in Glasgow aan. In november 2017 deed Bouwfonds IM de coax- en glasvezeltak van de hand. Vorig jaar augustus verkocht zij een pakket van 18 winkels in Nederland terwijl zij een paar dagen ervoor nog een portefeuille van parkeergarages in Europa aankocht.

Een woordvoerder van Rabobank heeft tegen het FD verklaard dat de onderneming na 28 februari nadere mededelingen zal doen. De bank publiceert op 15 februari de jaarcijfers 2017.