'Verduurzamen woningbouw belangrijker dan maximale productie'

De Nationale woonagenda betekent een enorme versnelling van de woningbouw, maar gemeenten stellen verduurzaming boven snelheid.

Dat is de uitkomst van een onderzoek dat vakblad ROm/Stadszaken.nl en de Praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling TU Delft in samenwerking met USP Marketing Consultancy uitvoerde.

In de Nationale woonagenda is vastgelegd dat er de komende jaren versneld meer woningen worden gebouwd. De Minister van Binnenlandse Zaken Ollongren geeft aan dat er tot 2025 per jaar 75.000 woningen bij moeten komen om te kunnen voldoen aan de vraag vanuit de markt.

Andere opvallende uitkomst in het onderzoek is dat de prioriteiten van de woonconsument en de vakprofessional soms ver uiteen liggen. Zo hecht 60% van de gemeenten, corporaties en ontwikkelaars veel belang aan een woonomgeving met veel verschillende leefstijlen en culturen, tegenover ‘slechts’ 30% van de consument. Die wil vooral een groene leefomgeving met veel ruimte en als belangrijkste: lage woonlasten (80%).

In totaal bevroegen de onderzoekers 1.062 woonconsumenten die evenredig verdeeld zijn over de koop- en huursector. Parallel daaraan raadpleegden de initiatiefnemers in hun eigen netwerk 330 vakprofessionals in het merendeel werkzaam voor gemeenten (160), corporaties en ontwikkelaars (69), adviesbureaus (75) en overige overheden (26).

Waar lage woonlasten bij de consument absolute topprioriteit heeft (80%), geldt dat voor de vakwereld in mindere mate (47%). Die hecht vooral belang aan energieneutrale woningen (92%). 66% van de respondenten die werkzaam zijn bij een gemeente, geeft aan dat energieneutrale nieuwbouw voor hem/haar een vanzelfsprekendheid is, bij corporaties is 77% en bij ontwikkelaars zelfs 84%. Daarbij moet worden opgemerkt dat de respons uit de ontwikkelende hoek relatief gering was.

Opvallend is dat 2/3 van de Nederlandse woonconsumenten een middeldure huurwoning té duur vindt. Toch vindt een meerderheid van de gemeenten dat middeldure huur dé toekomst heeft. Opvallend detail: 42% van 330 geraadpleegde vakprofessionals ziet de hypotheekrenteaftrek daarbij wel als sta-in-de-weg.

50% van de vakwereld is het niet eens met de stelling dat hoge energie-eisen de snelheid uit de bouw haalt, 28% vindt van wel, 22% is neutraal of weet het niet. Het ‘ontwikkelende kamp’ lijkt verdeeld. Respectievelijk 44% en 42% van de corporaties en ontwikkelaars is van oordeel dat hoge energie-eisen de productie remt, resp. 40% en 50% meent dat strenge duurzaamheidseisen en snelheid elkaar niet bijten. 

Uit de enquête blijkt echter ook dat een overgrote meerderheid van de vakwereld verduurzamen belangrijker vindt dan het bouwtempo. ‘Slechts’ 10% van de respondenten onderschrijft de stelling dat het bouwtempo belangrijker is dan verduurzamen. Liefst 76%, 75% en 63% van de gemeenten, corporaties en ontwikkelaars onderschrijft de stelling, en stelt verduurzamen als doelstelling voorop. Ontwikkelaars stemmen nog wel vaker dan gemeenten en corporaties neutraal (29%).

Opvallend is dat de vakprofessional tweemaal (60%) zo vaak belang hecht aan een woonomgeving met een 'mix van leefstijlen en culturen' als de woonconsument (30%).

Een groene leefomgeving wordt zowel belangrijk geacht door de vakwereld (85%) als door de woonconsument (77%). De woonconsument hecht daarnaast veel waarde aan een leefomgeving met veel ruimte (77%), van de vakprofessional vindt ‘maar’ 52% dat belangrijk tot zeer belangrijk. Opvallend is dat 37% van de respondenten aangeeft best genoegen te willen nemen met minder ruimte, als daarvoor groene ruimte buiten de stad kan worden gespaard. Wat verder opvallend is dat tweemaal zoveel Nederlanders (39%) menen dat er voldoende ruimte is voor nieuwbouw in de stad dan niet (20%).

Als er buiten de stad wordt gebouwd, dan toch het liefst in de buurt van hoogwaardig OV, stelt 70% van de Nederlanders.