‘Utrechtse kantorenmarkt goed bestand tegen Covid-19’

De Utrechtse kantorenmarkt is goed bestand tegen Covid-19, meent vastgoedadviseur Savills

Volgens het onderzoeksrapport ‘City Special Utrecht’ draagt een aantal factoren bij aan een veerkrachtige kantorenmarkt. Als eerste factor noemt Savills de diversiteit van het type kantoorgebruikers. Utrecht is niet afhankelijk van één type bedrijfssector. De meest dominante sector in de stad is ‘slechts’ verantwoordelijk voor circa 15,6% van de werkgelegenheid.

Ook huisvest Utrecht in vergelijking met andere steden relatief minder ‘COVID-19-gevoelige’ sectoren. De mate waarin ondernemingen naar verwachting kantoorruimte afstoten of juist additioneel ‘aanhuren’, heeft volgens de vastgoedadviseurs voornamelijk te maken met de impact van COVID-19 op de bedrijfsresultaten. En als derde factor becijfert het rapport dat van de bedrijfssectoren die een groot gedeelte van de Utrechtse werkgelegenheid bepalen, bedrijven en instellingen al ervaring hebben met thuiswerken. Pre-corona. De trend van thuiswerken zal om die reden minder impact hebben op de vraag naar kantoren, dan wanneer de werkgelegenheid bepaald zou worden door sectoren die nog zijn niet ingericht op thuiswerken.

“Ondanks de onzekerheid door COVID-19, laat de Utrechtse markt zien zowel voor gebruikers als beleggers relatief stabiel te zijn. Door diversiteit en spreiding is een grootschalige vraaguitval en sterk oplopende leegstand daarom niet te verwachten. Dit schept vertrouwen voor beleggers, op korte, maar ook op lange termijn”, zo verklaart Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland.

Savills ziet in Utrecht een zekere marktdynamiek. Er is vraag naar kleinere oppervlaktes, meer flexibiliteit en in bepaalde sectoren, zoals ICT en zorg, is er vraag naar nieuwe huisvesting.

 

img
Redacteur
Profiel