'Merendeel woningcorporaties neemt Nationale prestatieafspraken op in begroting'

60% van de corporaties heeft 80%-100% van de opgaven van de Nationale prestatieafspraken opgenomen in de begroting 2023 - 2027. De overige 40% (aanzienlijk) minder.

Dit blijkt uit een recent onderzoek onder circa negentig woningcorporaties die hebben deelgenomen aan de enquête van Finance Ideas.

Woningcorporaties staan op het punt hun begroting 2023-2027 af te ronden. Finance Ideas vroeg daarom in hoeverre de Nationale prestatieafspraken in de begroting zijn opgenomen. 60% nam Nationale prestatieafspraken grotendeels op.

Voor woningcorporaties is dit de eerste begroting na de lancering van de Nationale prestatieafspraken eind juni 2022. Een deel van de afspraken is helder, andere onderdelen zijn nog in ontwikkeling. Bijna zes op de tien corporaties schat tussen de 80% en 100% van de opgaven van de Nationale prestatieafspraken opgenomen te hebben in de begroting. De overige 40% schat een (aanzienlijk) kleiner deel van de opgaven te hebben ingerekend.

Beschikbare locaties

De woningbouwproductie wordt momenteel uitgewerkt in de Woondeals. De beschikbaarheid van locaties (85%) en vergunningen (44%) zijn de grootste voorwaarden die corporaties stellen voor nieuwbouwproductie. De Nationale prestatieafspraken zetten in op flexwoningen om een deel van de problematiek over vergunningen en locaties te omzeilen. Bijna 60% van de corporaties heeft meer flexwoningen opgenomen in de huidige begroting ten opzichte van de vorige begroting. Dit lijkt – nog steeds – onvoldoende, gezien de ambities uit de Nationale prestatieafspraken.

Balanceren tussen ambitie en realisme

Corporaties balanceren in de begroting tussen ambities en realisme. Hoe graag ze ook zouden willen bouwen, ze zijn voor het invullen van de ambities van de Nationale prestatieafspraken afhankelijk van externe partijen zoals gemeenten, provincies, ontwikkelaars en bouwers. Recente macro-economische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de financiële grenzen sneller in zicht komen. Het is dus niet onverwacht dat een deel van de opgaven nog geen plek heeft gevonden in de begroting.