‘Vastgoedfondsen moeten meer werk maken van duurzaamheid’

Nederlandse vastgoedfondsen hebben in het afgelopen jaar hun vastgoedportefeuilles met gemiddeld 9% weten te verduurzamen. Dit blijkt uit een analyse van Sweco Capital Consultants van de jongste GRESB-resultaten.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 28 september 2018

De Nederlandse vastgoedsector moet echter nog wel meer initiatief tonen om in 2050 energieneutraal te kunnen zijn, aldus de onderzoekers. GRESB meet op wereldschaal de resultaten van vastgoed­ en infrastructuurfondsen op de ESG­gebieden environment, social en governance, en sinds kort ook op de modules health and well­being en resilience. De Nederlandse vastgoedsector laat het afgelopen jaar een iets sterkere verbetering (9%) zien op het gebied van duurzaamheid vergeleken met het internationale gemiddelde: van een gemiddelde score 66 in 2016 naar 72 in 2017. In 2016 bedroeg deze verbetering nog 3%. Sweco concludeert dat de Nederlandse vastgoedsector daarmee nog steeds voorop loopt op het gebied van duurzaamheid.
Een verdere verbetering van de GRESB­duurzaamheidsscore is volgens Sweco vooral realiseerbaar bij het onderdeel environment. Bij dit onderdeel kunnen punten gescoord worden met het behalen en verbeteren van energielabels, prestatie-indicatoren en prestatiemetingen. Afgelopen jaar heeft op het onderdeel environment gemiddeld 10% verbetering plaatsgevonden.
Sweco adviseert vastgoedfondsen om het energieverbruik grondig in kaart te brengen en goed te monitoren. Ook op het gebied van energiemanagement kan nog veel worden verbeterd.

www.sweco.nl