‘Huurwoningmarkt Randstad meest aantrekkelijke van Europa’

De stijgende vraag naar huurwoningen maakt de Randstad voor vastgoedbeleggers een van de meest aantrekkelijke plekken in Europa om te investeren.

Uit onderzoek van vastgoedadviseur NL Real Estate – Knight Frank en ontwikkelaar AM blijkt dat vergeleken met andere Europese locaties in de Randstad het aantal goedbetaalde banen het meest groeit. Dit laat het hoge potentieel zien van dit gebied.

De vrije huursector in de Randstad is op het gebied van vraag, aanbod en investeringsperformance de aantrekkelijkste in Europa. Aan de vraagzijde constateren de onderzoekers dat er in de Randstad relatief minder woningen beschikbaar zijn dan in andere landen. Belangrijke groepen op de woningmarkt, waaronder die van de 25–29 jarigen, verdienen teveel voor de sociale huursector, maar te weinig om een woning te kunnen kopen in de overspannen kerngebieden waar de banen zich bevinden.

Aan de aanbodzijde lijkt weliswaar over een langere periode een goede bouwproductie te bestaan in ons land, maar nog altijd blijken er dus structureel minder woningen per huishouden te zijn dan in omliggende landen zoals Duitsland en Frankrijk.

Dit gat in de huurwoningmarkt zal nijpender worden, omdat de groei van hooggeschoolde banen in de Randstad juist hoger zal zijn dan in andere Europese steden. ‘Het woningtekort wordt hier steeds groter, en we genereren in vergelijking met andere landen minder aanbod’, aldus Sander ter Beek van gebiedsontwikkelaar AM. ‘Er wordt zeker al veel geïnvesteerd in nieuwe woningen in ons land, maar om tot een evenwichtiger woningmarkt te komen moeten er meer projecten worden geïnitieerd, en vooral ook veel sneller.’

Ook de performance van woninginvesteringen laat de kansen zien die de Randstad biedt. De internationale partner van NL Real Estate, Knight Frank in Londen, constateert een betere performance van de Randstad in vergelijking met buitenlandse steden. Zo zijn de directe rendementen in de Randstad structureel hoger geweest in de afgelopen 10 jaar dan in Londen, Stockholm en Parijs. ‘We kunnen meer investeren om het woningtekort te verminderen’, zegt Evert Meijer, director Residential van NL Real Estate – Knight Frank: ‘Niet alleen Nederlandse instituten, maar ook particuliere investeerders en internationale partijen melden zich voor nieuwe woningbeleggingen, en al lang niet meer alleen voor investeringskansen in de vier grote steden. Nadrukkelijk wordt er ook naar nieuwe gebieden en kleinere gemeenten gekeken.’

Er zijn tot 2030 een miljoen nieuwe woningen nodig, en er zal dus meer druk op de woningmarkt komen. De opgave die de onderzoekers zien is te zorgen dat de kosten voor huisvesting betaalbaar blijven en middengroepen kunnen blijven wonen op de plaatsen waar de banen gecreëerd worden. ‘De fundamenten zijn goed, maar de prestaties in de woningproductie zijn nog niet optimaal. En in Europees perspectief zien we dat nu op alle terreinen bevestigd’, constateert Ter Beek.