‘Huurwetgeving heeft invloed op dynamiek in de markt’

De huidige huurwetgeving heeft invloed op de dynamiek in de markt. Specifiek gaat het om de huurtermijn, opzeggingsgronden en de nadere huurprijsvaststelling.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 31 augustus 2018

In zijn recente masterthesis aan de Rijksuniversiteit Groningen gaat Daniel Strumphler van de Rijksuniversiteit Groningen in op de vraag in hoeverre toenemende dynamiek ten gevolge van flexibilisering van het huurrecht gunstig zal zijn voor de retaildiversiteit. Hij formuleert een tweeledig antwoord. Enerzijds brengt meer dynamiek vernieuwing met zich mee, wat het winkellandschap levendig en verassend houdt. Anderzijds kan worden gesteld dat een grotere dynamiek ook tot gevolg kan hebben dat in de centrale winkelgebieden meer filiaalbedrijven hun intrede doen. Dit zal de diversiteit van het winkellandschap aantasten.
Ondanks de afname van de retaildiversiteit in de centrale gebieden, zullen de ondersteunende gebieden juist meer diversifiëren. Dit wordt veroorzaakt door een dalende markthuur en een markt die verwordt tot huurdersmarkt.
Het is volgens het onderzoek van Strumphler aan te bevelen dat de wetgever de ontwikkeling van de afwijkende bedingen in de gaten houdt. Daarnaast valt het aan te bevelen meer diepgaand onderzoek te doen naar de uiteindelijke gevolgen van meer flexibiliteit in het huurrecht.
Om op een goede wijze kwantitatief onderzoek te doen, is het volgens Strumphler van belang dat relevante onderzoeksdata beschikbaar worden gesteld. Hoewel er steeds meer openheid ontstaat omtrent contractvormen, blijft het lastig om aan integrale data te komen. Om op deductieve wijze de geformuleerde hypothese te toetsen, is het van belang dat een grote database wordt opgebouwd van gebruikte contractvormen door de jaren heen.

Daniel Strumphler, ‘De juridische relatie tussen huurder en vastgoedeigenaar en de impact op het winkellandschap’, masterthesis, RU Groningen 2018