‘Aandeel Europa in internationaal vastgoedonderzoek neemt toe’

Martin Hoesli, verboden aan GSEM, universiteit van Geneve, presenteerde tijdens de afgelopen Eres-conferentie in Reading in het Verenigd Koninkrijk de resultaten van een onderzoek dat hij heeft gedaan in drie belangrijke internationale vastgoedpublicaties: Real Estate Economics (REE), Journal of Real Estate Finance and Economics (JREFE) en Journal of Real Estate Research (JRER).

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 13 juli 2018

Zijn studie laat zien dat het aandeel van de publicaties van onderzoekers uit Europa in de drie belangrijkste internationale vastgoedjournaals aanzienlijk is toegenomen van 2000 tot 2015. In 2015 was het aandeel van publicaties van Europese onderzoekers 18%, en het aandeel van publicaties van auteurs uit Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en Europa samen 36%. Hoewel vastgoedonderzoek wordt gedomineerd door onderzoekers uit Noord-Amerika (64% van de papers gepubliceerd in REE, JREFE en JRER in 2015), is de invloed van onderzoekers uit die regio de afgelopen 15 jaar afgenomen (84% van de papers kwam in 2000 van Noord-Amerikaanse auteurs).
Het Verenigd Koninkrijk domineert in Europees vastgoedonderzoek, zowel wat betreft het domicilie van de onderzoeker als het onderwerp dat wordt bestudeerd. Duitsland, Italië en Nederland doen ook flink mee als het gaat om vastgoedonderzoek in Europa. De analyse laat verder een sterke ‘thuisvoorkeur’ zien, doordat auteurs hun onderzoeken grotendeels richten op hun eigen land. Vergelijkende analyses van verschillende markten (binnen Europa of over continenten) zijn wijdverbreid. Zeer weinig studies richten zich op Frankrijk of Spanje. Theoretische artikelen zijn slechts goed voor 3% van de papers gepubliceerd in JERER en JPR tijdens de periode 2008–2015. Het belang van onderzoek naar de woningmarkt en taxaties nam in de periode aanzienlijk toe (44% van de in 2015 gepubliceerde studies bevinden zich in deze twee categorieën). Het aandeel van studies gericht op beursgenoteerd, niet-beursgenoteerd en duurzaam onroerend goed nam eveneens toe, terwijl het aandeel onderzoek naar ontwikkelingen en corporate real estate tijdens de periode daalde. We zien verder een sterke daling van studies die zich richten op stedelijke/regionale thema’s. Er werd ook een sterke relatie aangetoond tussen het land van herkomst van de auteur en het onderzoeksthema.

Martin Hoesli, (2016) ‘Real estate research in Europe’, Journal of European Real Estate Research, Vol. 9, issue 3, p. 220–230