11e Nationale Vastgoeddag Nyenrode

Al 11 jaar dé ontmoetingsplek voor de financiële vastgoedprofessional

 

Vastgoedseminar op Nyenrode Business Universiteit te Breukelen
Dinsdag 26 mei 2020, 13.00–19.30 uur.

Het Nyenrode Real Estate Center organiseert in samenwerking met PropertyNL de 11e Nationale Vastgoeddag. Een keur van deskundigen op uiteenlopende gebieden geeft antwoord op actuele financiële vraagstukken die nu in de vastgoedbranche spelen.

Witwassen en ondermijnen: in vastgoed?
Als hoogleraar Accountancy heeft Marcel Pheijffer zich gespecialiseerd in onderzoeksgebieden die te maken hebben met fraude, fraudebestrijding en andere onregelmatigheden. De boekhoudschandalen en witwasaffaires (zoals die bij ING en ABN Amro) hebben zijn belangstelling. Van zijn hand is het boek Fraude en fraudebestrijding in Nederland. Marcel is als columnist/commentator verbonden aan het FD. De containerbegrippen ‘ondermijning’ en ‘witwassen’ zijn de nieuwste buzz-words in bestuurlijk en politiek Nederland. ‘Vastgoed’ wordt daar altijd mee geassocieerd. Is dit in de huidige context nog wel correct, gelet op alle maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen? Waarom staat vastgoed altijd in het beklaagdenbankje? Marcel bespreekt de laatste ontwikkelingen en wat de vastgoedsector mag verwachten aan acties en maatregelen.

Duo-presentatie. De fysieke retail-markt: zoeken naar de uitgang?
Kitty Koelemeijer is hoogleraar marketing en directeur van het Marketing and Supply Chain Management Cluster aan Nyenrode Business Universiteit. Ze is gespecialiseerd in retail, consumenten-koopgedrag, branding en co-creatie in marketing-kanalen. Kitty is regelmatig te zien op tv als commentator van retail-nieuws. Zij bespreekt de retail-trends die van belang zijn voor winkelbeleggers. Welke fysieke retail-concepten lopen op hun eind? Moeten retail-beleggers zich noodgedwongen terugtrekken op de hoofdwinkelstraten?

Gerard Zandbergen, eigenaar en ceo van retail-databureau Locatus International, stelt dat het Nederlandse retail-vastgoed op termijn minimaal 30 procent minder waard wordt door stijgende leegstand. Sterke veranderingen, zoals de afnemende fysieke aanwezigheid van ketens en zelfstandige retailers, plaatsen niet alleen private maar ook institutionele beleggers voor grote problemen.

Financiering portefeuilles: nieuwe fiscale spelregels
Hein Vermeulen is hoogleraar belastingrecht aan de UvA en Tax Director bij PwC. Hij behandelt aan de hand van praktijkvoorbeelden de nieuwe fiscale maatregelen die excessieve financiering aan banden moet leggen. Trefwoorden: groepsfinanciering, earningsstrippingsmaatregelen, ATAD, BEPS, 10a VpB.

Overdrachtsbelasting: spelbreker bij (her)ontwikkeling en vastgoeddeals?
Jaap van Straaten is een veelgevraagd docent voor civielrechtelijke en fiscaalrechtelijke vraagstukken. Hij heeft het notariaat beoefend en zich gespecialiseerd in de fiscale aspecten van vastgoedtransacties, zowel wetenschappelijk als in de praktijk. Hij heeft vele handboeken geschreven. Hij behandelt de actuele overdrachtsbelastingvraagstukken bij (her)ontwikkelen en vastgoedtransacties, waarbij de btw vanzelfsprekend ook aan bod komt.

Fiscale planningsaspecten in (bedrijfs-)opvolging, herstructurering en fusies
Eric Vermeulen is belastingadviseur en partner bij AKD. Hij is gespecialiseerd in herstructureringen, overnames, managementbuy-outs, voorkomen van lucratief belang en box-2-problematiek. Hij combineert ervaring met financiële aspecten in de waarderings- en overnamewereld met kennis over fiscaliteit. Eric behandelt de fiscale consequenties van het vastgoed afzonderen in aparte entiteiten, overdracht van vastgoed(-BV’s) binnen families en de vastlegging van garanties/vrijwaringen bij vastgoeddeals.

Programma*

12.30–13.00 uur: Ontvangst deelnemers 

13.00–14.00 uur: Ondermijning en witwassen: in vastgoed?
Prof. mr.dr. Marcel Pheijffer RA
Nyenrode Business Universiteit

14.00–15.00 uur: Fiscale planningsaspecten in (bedrijfs)opvolging, herstructurering en fusies
Mr. drs. Eric Vermeulen
AKD, kendocent opleiding Business Valuation Nyenrode

15.00–15.30 uur: Pauze

15.30–16.30 uur: Overdrachtsbelasting bij (her)ontwikkelen en vastgoedtransacties
Mr. Jaap van Straaten
Universiteit Utrecht, Belastingdienst

16.30–17.30 uur: Financiering portefeuilles: nieuwe fiscale spelregels
Prof. dr. mr. Hein Vermeulen
Universiteit van Amsterdam, PwC

17.30–18.00 uur: Dinerbuffet

18.00–19.30 uur: De retail-markt: zoeken naar de uitgang? Is winkelvastgoed nog wel te redden?
Prof. dr. ir. Kitty Koelemeijer
Nyenrode Business Universiteit

Gerard Zandbergen
Locatus International

Bestemd voor
Financieel georiënteerde professionals die zich in of met de vastgoedbranche ophouden, zoals CFO’s, accountants, fiscalisten, financieel adviseurs, vastgoedfinanciers, ondernemers, projectontwikkelaars, bedrijfseconomen, bedrijfsjuristen, notarissen, makelaars en taxateurs.

Algemene informatie 
Datum: Dinsdag 26 mei 2020
Tijd: 12.30–19.30 uur
Prijs: € 545,- Excl. BTW 
Locatie: Universiteit Nyenrode
5 PE-punten 

*  Programma en sprekers onder voorbehoud. Mocht het zo zijn dat er op 26 mei 2020 nog maatregelen van kracht zijn i.v.m. Corona dan zullen wij deze bijeenkomst verzetten naar een later tijdstip dit jaar.

 

  • Startdatum: 26-05-2020
Inschrijven